Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ" (the shock doctrine), ΣΤΙΣ 21:30, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ


"Το δόγμα του σοκ"

Ντοκιμαντέρ - 2009

Βασισμένο στο βιβλίο της Naomi KleinTheShock Doctrine

Σκηνοθεσία: Mat Whitecross, Michael Winterbottom

Σενάριο: Naomi Klein

Το δόγμα του σοκ και η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής: το βίαιο παρελθόν της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας.

Η βάση του «δόγματος του σοκ» εντοπίζεται σε νευρολογικά και ψυχιατρικά πειράματα που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στα οποία άνθρωποι υποβάλλονταν σε θεραπείες σοκ προκειμένου να γίνουν πειθήνιοι σε ανακριτικές διαδικασίες. Στο ντοκιμαντέρ, η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Naomi Klein επιχειρεί να αποδείξει πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές υλοποιούνται, παράλληλα με αστραπιαίες, συστηματικές και μελετημένες πρακτικές «σοκ και δέους» (πόλεμοι, δικτατορίες, χρεωκοπίες αλλά και φυσικές καταστροφές), που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την αδράνεια της εκάστοτε κοινωνίας. Την παραπάνω θεωρία τροφοδοτούν ιστορικά παραδείγματα, κατά τα οποία εφαρμόστηκαν οι προτάσεις του «πατέρα της ελεύθερης αγοράς» Μίλτον Φρίντμαν και της «Σχολής του Σικάγο»: περιπτώσεις όπως οι δικτατορίες του Πινοσέτ στη Χιλή και του Βιντέλα στην Αργεντινή, ο πόλεμος των Φώκλαντ, η άνοδος του Γέλτσιν στην εξουσία, η εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, το Γκουαντάναμο, ο τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μια επικαιροποιημένη εκδοχή του ντοκιμαντέρ πιθανότατα θα περιλάμβανε και την Ελλάδα ως μοντέλο κυβερνητικής διασποράς φόβου και τρομολαγνείας, απόκρυψης της αλήθειας και εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, με την ελληνική κοινωνία ανήμπορη να αντιδράσει.

Μέχρι πρόσφατα…

Δείτε trailer του ντοκιμαντέρ εδώ (με ελληνικούς υπότιτλους):http://www.youtube.com/watch?v=jP6JpWYBlNY

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ:

http://www.dailymotion.com/video/xg5r6u_tvxs-gr-yy-yyyyy-yyy-yyy_people#from=embed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου