Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επείγουσα μεταστέγαση του 6ου δημοτικού σχολείου της γειτονιά μας

της Τατιάνας Χαλικά, δασκάλας του 6ου ειδικού δημοτικού σχολείου
       
   Το 6ο Ειδικό Δ. Σ βρίσκεται Προποντίδος 51, εδώ και 12 χρόνια. Εξαιτίας της απαράδεκτης κτιριακής του εγκατάστασης πολλοί κάτοικοι, μερικοί από τους οποίους μένουν και πολύ κοντά, νομίζουν ότι δεν λειτουργεί. Πάραυτα λειτουργεί και προσφέρει υπηρεσίες σε 30 παιδιά κάθε χρόνο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στις οικογένειές τους. Οι μαθητές του σχολείου μας είναι από τις περιοχές Ακ. Πλάτωνα,  Κολωνού, Σεπολίων  και Κ. Πατησίων. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει άλλο ειδικό σχολείο.  
       Το σχολείο προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες Ειδικής αγωγής, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής μέριμνας, φυσιοθεραπείας και λογοθεραπείας. ΄Oλες οι προηγούμενες υπηρεσίες έχουν πολύ μεγάλο κόστος στον ιδιωτικό τομέα.
        Εδώ και 4 χρόνια ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει κάνει έξωση στο σχολείο. Η ανεύρεση νέου κτιρίου έχει ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς. Παρόλες τις προτάσεις όμως που έχουν γίνει από τη μεριά μας, κανένα κτίριο δεν έχει βρεθεί κατάλληλο από τις υπηρεσίες του δήμου και του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή καμμιά επένδυση δε γίνεται στο υπάρχον κτίριο για την καλυτέρευση των υποδομών του, αφού είμαστε "υπό μετακόμιση".

        Εδώ και μερικούς μήνες ζητάμε από τους αρμόδιους να μας δόθεί ένας όροφος από το κτίριο του Βουστάσιου, το οποίο είναι ιδιοκτησία του Δήμου (άρα δεν υπάρχει ενοίκιο), είναι φτιαγμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι στη χωροταξική περιοχή που διαμένουν οι μαθητές μας και επιπρόσθετα η εγκατάστασή μας σε αυτό, δεν εμποδίζει τη χρησιμοποίησή του για τις άλλες δραστηριότητες, τις οποίες ο δήμος λέει ότι θέλει να πραγματοποιεί εκεί (Πολιτιστικές εκδηλώσεις και ημερήσια φροντίδα Α.Μ.Ε.Α).
        Επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος που κάνουμε υπομονή και χορτάσαμε υποσχέσεις, απευθυνθήκαμε στο σωματείο μας και στους γονείς των μαθητών μας. Γνωρίζουν την κατάσταση και είναι μαζί μας. Θέλουμε και την υποστήριξη όλης της γειτονιάς, επειδή πιστεύουμε ότι την αφορά. Εξηγώ τους λόγους:
         Το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά με ε.ε. ανάγκες και τις οικογένειές τους  είναι σημάδι πολιτισμού.
      Η άριστη λειτουργία του ειδικού σχολείου είναι μια επένδυση για την κοινωνία αφού τα άτομα με ε.ε.ανάγκες αποκτούν το δικαίωμα για μια ζωή μέσα στην κοινωνία με εργασία, προσφορά και εντέλει για μια ζωή με νόημα, όπως όλοι μας. Διαφορετικά, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση κινδυνεύουν να γίνουν  άνθρωποι-σακούλες που απλώς καταναλώνουν επιδόματα, όταν δεν γίνονται θλιβεροί κομπάρσοι σε εντυπωσιακά φιλανθρωπικά γκαλά.
        Επιπλέον η παρουσία του σχολείου στη γειτονιά μας  προσφέρει μια ασφάλεια σε όλους μας, αφού  οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας  ή οι μαθητές μας θα ξέρουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εδώ, στη γειτονιά μας, από εξειδικευμένους επαγγελματίες που δεν έχουν σκοπό το κέρδος.
       
                             ΤΑΤΙΑΝΑ ΧΑΛΙΚΙΑ,  δασκάλα  6ου ΕΙΔΙΚΟΥ Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου