Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 7 Μ.Μ. ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Πολιτικό - Πολιτιστικό Αφιέρωμα
"Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός"

Προβολή της ταινίας "Παράδεισος στη Δύση" 
του Κώστα Γαβρά

την Κυριακή 13 Δεκέμβρη,
 7 μ.μ. στο Στέκι (Αμφιαράου 153)







Παράδεισος στη Δύση, η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά
Γράφει η Διονυσία Ντάλιου

Η ταινία προβλήθηκε  πριν λίγο καιρό στο φεστιβάλ του Βερολίνου και  απέσπασε το ενθουσιώδες  χειροκρότημα  του κοινού. Μετά την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής, η ταινία παίζεται στις  κινηματογραφικές αίθουσες.
Πρόκειται για την ιστορία ενός οικονομικού μετανάστη του Ηλία, που κολυμπώντας από ένα πλοίο, φτάνει στην ακτή ενός ελληνικού νησιού και συγκεκριμένα σε ένα πολυτελές τουριστικό συγκρότημα. Εκεί μπερδεύεται  με το προσωπικό και ανάμεσα στα άλλα βοηθά ένα μάγο να εκτελέσει τα μαγικά του κόλπα. Ο Ηλίας ενθουσιάζεται με την διαδικασία. Ο μάγος φεύγοντας του δίνει  και την κάρτα του λέγοντας: Αν  βρεθείς στο Παρίσι, έλα να με βρεις. Αυτή  η φράση  θα γίνει σκοπός  ζωής του Ηλία, που σαν σύγχρονος δυσσέας, θα προσπαθήσει  με πολλούς τρόπους  να φτάσει στο Παρίσι. Όντας παράνομος όπως χιλιάδες μετανάστες, θα ταξιδέψει σε τρακτέρ, λεωφορεία, αμάξια , τρένα και θα συναντήσει πολλούς  ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς θα τον βοηθήσουν κάποιοι θα  τον ξεγελάσουν και θα τον απατήσουν, κάποιο θα τον χρησιμοποιήσουν, με πολλούς συμβολικούς και πρακτικούς τρόπους.
Μέσα  από αυτό το ταξίδι ο Γαβράς θα αναδείξει  την πραγματικότητα που βιώνουν οι μετανάστες προκείμενου να φτάσουν στον επίγειο παράδεισο της δύσης, αλλά  και θα μιλήσει με απλό και καυστικό τρόπο  για τον δυτικό  τρόπο ζωής και το αδιέξοδο του.
Η  Γερμανίδα τουρίστρια προσπαθεί να ζήσει στο πρόσωπο  του νεαρού όμορφου άνδρα, το καλοκαιρινό  όνειρο του έρωτα και να ξεχάσει  την δύσκολη ζωή της στην πατρίδα της.
Η διευθύντρια  του θέρετρου είναι η φιγούρα μιας σύγχρονης γυναίκας  που θέλει να δείξει   πυγμή και αποφασιστικότητα και  φαίνεται να έχει αλλοτριωθεί από τον ρόλο αυτό. Ο  βοηθός της, που φαίνεται να έχει καταλάβει ότι ο Ηλίας είναι παράνομος μετανάστης τον  εγκλωβίζει   σε ένα απόμερο χώρο   και τον εκμεταλλεύεται σεξουαλικά.
Ένα ζευγάρι ελλήνων νεόπλουτων, που ταξιδεύουν στις Άλπεις  τον παίρνουν μαζί τους, αλλά μετά από έναν υστερικό καυγά μεταξύ τους,  σχεδόν τον πετούν στα χιόνια.
Εικόνες από κέντρα υποδοχής μεταναστών  και εργασίας σε εργοστάσια μας παρουσιάζουν την ωμή  εκμετάλλευση και τον  εξευτελισμό  που υφίστανται  οι  οικονομικοί μετανάστες.
Ο ήρωας μας φτάνει στο Παρίσι και μετά από  περιπλανήσεις στην πόλη του φωτός βρίσκει το μάγο. Όχι όμως το όνειρο του. Μένει ξεκρέμαστος μόνος και αβοήθητος και αυτό είναι η πιο σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μετανάστες. Το τέλος είναι ανοιχτό, σκληρό, συμβολικό. Στα Ηλύσια Πεδία το όνειρο γίνεται καπνός.
Εκείνο που τίθεται σε συζήτηση είναι το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται  ως  ένας νεαρός σέξι άνδρας , που γίνεται αντικείμενο πόθου σχεδόν από όλες τις γυναίκες που τον συναντούν, εικόνα που, μπορεί να είναι  υπαρκτή αλλά πολύ απέχει από  αυτή χιλιάδων μεταναστών. Επίσης ο ήρωας παρουσιάζεται  με ηθικό υπόβαθρο  και θετικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικά ευγενικός και φιλικός, αλλά δεν διστάζει για λόγους επιβίωσης να κλέψει και να κοροϊδέψει. Είναι ένα  αγνό πρόσωπο, γεμάτο ελπίδες και όνειρα, ανυποψίαστο για τη δολιότητα που κρύβουν οι άνθρωποι  που συναντά στο δρόμο του. O σκηνοθέτης τον συμπαθεί, τον "ευνοεί", τον "προσέχει", τον αγαπά.
Η ταινία φωτίζει  και προβληματίζει και φαίνεται να απέχει από την παρουσίαση του θέματος  με ένα τραγικό τρόπο, με βαθυστόχαστες αναλύσεις  και άκρως συμβολικές σκηνές. Με ανθρωπιά, χιούμορ, ρεαλισμό και ειρωνεία φέρνει έναν ξένο, έναν μετανάστη κοντά μας, μας δείχνει ότι  και αυτός είναι ένας  άνθρωπος όπως όλοι μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου