Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι του '12

Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα πληρωθεί το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων. Όσον αφορά στα λάθη που σημειώθηκαν φέτος στον υπολογισμό του χαρατσιού, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πληρώσουν το σύνολο του ποσού και να περιμένουν μέχρι τις 31 Μαρτίου για τον συμψηφισμό του με την οφειλή για το '12.
Παρελθόν αποτελούν τα σχέδια δημιουργίας τριμελών επιτροπών στις εφορίες, που θα έκριναν όσους δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του χαρατσιού. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώσουν.
Το τέλος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο τέσσερις μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας πληρωμής και θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ., το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα της επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Από το τέλος εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει, επίσης, ότι το τέλος του 2012 θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου την 31η Μαρτίου.
αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου