Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ


ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

O χώρος της Δημοτικής Αγοράς παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 7 χρονιά, με στόχο την κατεδάφιση του διατηρητέου κτηρίου και τη δημιουργία parking. Ως κάτοικοι της Κυψέλης διαμορφώσαμε ένα χώρο ελεύθερο, δημοκρατικό, αντιεμπορικό, αυτοδιαχειριζόμενο και επίσης ανοικτό σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι τα προβλήματα, τα οποία βιώνουμε, είναι κοινά και η λύση τους δεν μπορεί να είναι ατομική αλλά συλλογική.
Η Αγορά αποτελεί μια πραγματική κυψέλη επικοινωνίας για τη γειτονιά μας. Στην Ανοικτή Δημοτική Αγορά συμμετέχουν οι κάτοικοι της Κυψέλης και αποφάσεις δεν λαμβάνονται μέσα σε ένα κλειστό κύκλο, αλλά δημόσια μέσα από την αμεσοδημοκρατική διαδικασία της ανοικτής συνέλευσης των κατοίκων της γειτονιάς, στην οποία διαμορφώνεται από όλους, με ισότιμο δικαίωμα λόγου ,τόσο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όσο και οι παρεμβάσεις μας, σε σχέση με τα καθημερινά, σημαντικά, κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην περιοχή μας.
Στα 5 χρονιά λειτουργίας της έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων, χαριστικό παζάρι κ.τ.λ.) και πολλές επίκαιρες θεματικές συζητήσεις. [Αλήθεια στα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα πόσες έχουν γίνει;] Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της απογράφης, εβδομαδιαίο σεμινάριο για την επαρκή κατάρτιση των απογραφέων του 6ου διαμερίσματος. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργεί, επίσης, ως χώρος συνέλευσης εργαζομένων και τοπικών κινήσεων. Κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και κάθε Τέταρτη προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες. Σε καθημερινή βάση γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τέλος, κάθε Σάββατο γίνεται αγορά βιοκαλλιεργητών.
Η συγκυβέρνηση και ο Δήμος, ακολουθώντας τη μνημονιακή πολιτική, συνεχίζουν τον εξοντωτικό πόλεμο εναντίον του με μέτρα όπως:
Φοροεπιδρομές και χαράτσια (ΔΕΗ)
περικοπές μισθών και συντάξεων
χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
εκτίναξη της ανεργίας
συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων
κλείσιμο δημοτικών ιατρείων
διάλυση δημοτικών και δημόσιων υποδομών
άρση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος σε υγειά –παιδεία –μεταφορές
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ως ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας, αποτελεί ένα ανοικτό, ελεύθερο χώρο έκφρασης, ζύμωσης και σύνθεσης των απόψεων εργαζομένων και κατοίκων, καθώς και αντίδρασής τους στις ανελέητες οικονομικές επιθέσεις, που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, φιλοξενώντας, μάλιστα, λαϊκές συνελεύσεις, συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια, συνελεύσεις εργαζομένων και ανέργων κτλ.
Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι μια δημοτική αρχή που διαλύει κάθε κοινωνική δομή θέλει να αξιοποιήσει τη Δημοτική Αγορά για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής και υπέρ των πολιτών.
Η συνέλευση της Ανοικτής Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης καταγγέλλει τις μεθοδευμένες πρακτικές ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς, όσο και σε κάθε άλλο ανοικτό χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών.
Καλούμε τους εργαζομένους, τους κατοίκους της γειτονιάς, τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις της γειτονιάς μας, τους πολιτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά μας, τις δημοτικές αντιμνημονιακές παρατάξεις καθώς και κάθε ελεύθερο σκεπτόμενο άνθρωπο σε στήριξη και αλληλεγγύη της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ…ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Συνέλευση της Ανοιχτής Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου